NATURAL INCLINATIONS

Light, line, and livability are among the timeless elements that define the architectural style of the late Enslie “Bud” Oglesby.

With deference to his iconic design, Emily Summers, of Emily Summers Design Associates, and Chad Dorsey,

of MORE Design + Build, undertook the renovation of one of his late Modernist classics. “It was so wonderful to work with a Bud Oglesby design,”

Summers says. She had a special friendship with Oglesby, formed when she worked at the Dallas Museum of Art in the early 1990s. “He had lunch there every single day.

We got to be friends. He was such a humble, elegant architect. He left us with a lot to work with,” she muses.

Oglesby, whose creative influence set a standard in Dallas for decades, designed this home for his sister and her family in the late 1970s.

The current homeowners are only its second inhabitants and were enthusiastic participants in its transformation. According to Summers, “They have an adventurous spirit.”

She and Dorsey combined the clients’ tastes with Oglesby-inspired

NATURAL INCLINATIONS details in such a way that honored the architect while bringing the house up to date.

“The house hadn’t been modernized and was kind of bulky. We thought about what he [Oglesby] would have done,” Dorsey says.

The intention was, he adds, “Making everything fresh again without changing the aesthetic.” Aside from modernizing the bathrooms and kitchen, they made only a few other major changes.

One of the significant alterations, however, included detaching the staircase from the wall and sheathing it in glass.

A bank of small windows was replaced with a glass wall.

The resulting view is punctuated by a privacy wall that Dorsey added to the exterior. Beyond the scenic, it also provides an aesthetic function.

 “The serpentine wall mimics the second floor catwalk,” Dorsey explains NATURAL INCLINATIONS.

The result is a continuous curvature of line that extends through the home’s atrium.

This particular design element, of reflecting the exterior in the interior, is a hallmark of Oglesby’s architectural vision.

Summers continued this echoing in the living area. Limestone flooring seamlessly transitions to the infinity pool beyond the windows.

Overlooking Turtle Creek, the pool was another addition to the home.

Within, Summers plays with the notion of lying by the pool, albeit from indoors, by installing a Jim Zivic hanging chaise in one corner of the living room.

The stainless-steel frame suspended by jewel chains cleverly creates a visual link between interior and exterior while also providing an anchor in this spacious area. The living room presented a unique quandary.

For more information: ฮานอยสามัคคี

Author: ปราณี